Anti-age

Anti-Agekur

Denna kur handlar om att ta fram det bästa hos dig och att samtidigt lära ut hur du kan underhålla och skapa bra förutsättningar för en frisk och vital hud. Ger vi huden bra förutsättningar ökar hudens lyster och vitalitet och ålderstecken kan bromsas.

Vi startar kuren med täta regelbundna ansiksbehandlingar för att verkligen väcka liv i huden. Enbart REN:a naturkosmetiska rengörande, vårdande och vitaliserande produkter används. Det i kombination med en rejäl djupgående massage blir en kickstart i rätt riktning. Under behandlingsträffarna bygger vi på med nya hudvårdsrutiner och tips om kost, massage och eventuella mattillskott*.

*Mattilskott är vad jag kallar extra näringstäta livsmedel. Det kan vara pulver från frukt och grönt, fetter från växtriket, sk superfoods och liknanade, sådant som ger oss näring inifrån och hjälper till att boosta vår hälsa och därmed vår hy.

Hur åldras huden?

Redan i 20-års ålders börjar vi fysiologiskt att åldras. Redan då är vår livsstil med andra ord till stor del det som kan påverka åldringsprocessen och de synliga ålderstecknen. Det kvinnliga könshormonet östrogen påverkar kollagen och elastinet i huden och när mängden östrogen minskar påverkas spänsten och strukturen i huden.  Med åldern (runt 30-års ålder) får huden även svårare att binda vatten vilket gör att huden blir torrare och glanslösare.  Menopausen är en stor hormonförändring för kvinnor vilken kan förändra kroppsfettetsfördelning och spänsten i huden.  I ansiktet kan huden bli torrare och tunnare. Den kan även upplevas mer ”livlös” eller så kan hormonförändringarna medföra att det blossar upp finnar och plitor.

Vad håller huden frisk och vital?

Att minska på eller helt undvika:

Stress – kraschar huden. Skapar negativa processer i kroppen som leder till inflammationer och hämmar kollagenproduktionen. Leder ofta till synliga avtryck i den yttre huden, allt från torrhet, ögoneksem, plitor mm. Påverkas du av stress bör du fundera på hur du ska handskas med den och eventuellt söka råd om hur du kan komma tillrätta med den. Yoga, meditation eller någon typ av träning kan göra underverk.

Rökning/Alkohol och droger – Fimpa och drick med måtta. Rökning åldrar huden i förtid plus alla andra negativa effekter på vår hälsa. Alkohol leder till vidgade blodkärl vilket kan ge ett rödbrusigt intryck av huden.

Solen – är fantastisk och härlig och solljuset gör oss glada och är en viktig källa till D-vitamin. Men att pressa fram en solbränna år efter år är inte hälsosamt. Var inte rädd för solen men ha respekt och var förnuftig. Är du ute en sommardag när den är som starkast skydda dig med kläder, keps, solhatt och kanske ett bra fysikaliskt solskydd. Se till att du inte är försurad i kroppen, det leder också till att du ”tål” solen sämre. Alla de andra faktorerna som snabbar på åldrandet i huden ökar även försurningen i kroppen och minska kollagenproduktionen.  En kost rik på grönsaker, sallad och örter minskar försurningen. Det kan även vara bra att äta extra pH-kalk.

Socker och snabba kolhydrater – Även socker ”kraschar” huden och kan leda till inflammationer och orsaka värk och ömhet i kroppen.

Bra för huden och hälsan:

Ät så naturlig och oprocessad mat som möjligt – Hitta en bra balans mellan protein, kolhydrater och fetter. Se till att varje dag få i dig råa grönsaker, frukter/bär, örter och sallad. Du behöver även dagligt intag av bra fetter från kallpressade oljor, nötter och frön.  Bra essentiella fetter, mycket antioxidander från frukt och grönt och aminosyror från proteiner som byggstenar och reparationsmaterial till hud och vävnader är nödvändigt för vår hälsa. Välj långsamma kolhydrater och undvik raffinerade fiberfattiga kolhydratkällor.

Proteiner – viktigt för cellförnyelsen i huden är att det hela tiden finns tillgång till bra proteiner som är byggstenar för att kroppen ska kunna reparera vävnader och hud. Med åldern tar denna återbyggnad längre tid och vi bör vara extra kräsna med val av källor. Protein måste fyllas på regelbundet för att kroppen hela tiden ska ha tillgång till dessa viktiga byggstenar. Vegetabiliska proteinkällor är allmänt lättare för kroppen att smälta och tillgodogöra sig, du får till på köpet mer av övriga näringsämnen ihop med proteinet. Fisk och ägg är också bra men tänk på fiskbestånd och miljöfaktorer och välj alltid ekologiska ägg. Om du äter rött kött, ät med måtta och välj källor med omsorg. Det är mycket i livsmedelsindustrin som inte funkar som det ska men speciellt när det gäller kött är det något hopplöst just nu. Det bästa som jag ser det är att välja vilt eller att köpa direkt från en bonde.

Antioxidanter – Vitaminer, mineraler, fytokemikalier sägs kunna stärka immunförsvaret eftersom de motverkar de fria syreradikalerna i kroppen. Man tror även att de kan förstärka sin positiva effekt med hjälp av varandra genom en positiv cocktaileffekt. Ät därför gärna olika grönsaker, kryddor och örter vid samma måltid, gärna med olika färger. Tänk på att när du ökar ditt intag av frukt och grönt ökar även ditt eventuella intag av bekämpningsmedel om du köper konventionellt odlade. Det är bara en av alla anledningar till att välja mer och mer ekologiskt.

Sömn – Får vi inte lagom med sömn med bra kvalité kommer det definitivt att kunna avläsas i våra ansikten. De flesta människor behöver ca 8 timmar varje natt, och de första 3-4 timmarnas djupsömn sägs vara viktigast.  Kvinnor behöver ofta mer sömn än män.

Träning – En av hudens viktiga funktioner är att avlasta våra njurar. Det innebär att vi genom huden gör oss av med slagg och gifter. För att underlätta denna funktion bör vi träna oss svettiga minst 2-4 gånger varje vecka. Att basta är också ett bra sätt att få igång svettningen. Träning förbättrar cirkulationen, är positivt på vårt lymfsystem och ger oss en naturlig lyster som inte kan köpas i någon som helst krämburk!

Under kuren går vi igenom alla dessa delar och hittar förhållningssätt som fungerar för dig i ditt liv. På så sätt kommer du inte enbart märka en skillnad i din hud utan också ditt totala välmående förbättras!