Solredo

Idag var det så där fantastiskt skönt att sitta ute en stund på dagen och känna hur solen verkligen värmer. Underbart avkopplande och välgörande på många sätt.

Vår sol är ju förutsättningen för vårt liv här på jorden och absolut nödvändig och nyttig för vår hälsa och välmående, både fysiskt och psykiskt. Men som allt nyttigt handlar det om dosen, utsätter vi oss för mycket under dåliga förutsättningar kan solen förstås ge oss skadliga effekter.

Förutom cancerrisken är envis solning ett säkert sätt att åldra sin hud i förtid. Såklart ska man åka och bada och hänga på stranden, få lite färg och läsa en bok (kanske i skuggan) och ha det mysigt varma sommardagar. Då kan ju en solkräm verkligen göra sitt jobb. Precis som när det gäller hudkrämer i allmänhet är de flesta av marknadens solkrämer även fulla med hälso- och miljöskadliga ämnen. Medvetenheten inom detta område går fram med myrsteg tyvärr.

Kortfattat tänk så här:

Tips ett: Välj en kräm med fysikaliskt skydd (EJ kemiskt) där de skyddande ämnena är mineralen titandioxid (använd ej nanopartiklar) som ger skydd genom att reflektera bort solljuset. Japp, du kommer känna dig vit, fet och klibbig jämfört med alla flashiga kemiska sprayburksvarianter som finns på marknaden. Den gör sitt jobb dock och huden får bästa skyddet (precis som du, jag, allt annat liv och allt som växer här på vår jord – så det är värt att gå runt som en gnistrande diamant på stranden).

Tips två: Solkräm är ett quickfix, nödvändigt sådant om du exponerar bar hud en längre tid mitt på dagen på sommaren. Kläder ger förstås också ett bra skydd.

Tips tre: Du kan förbättre din huds förmåga att tåla och tillgodogöra sig det bra som solen medför. Ät mindre socker och snabba kolhydrater. Därför att socker binder till sig t ex kollagen och elastin (proteiner som huden är uppbyggt av) och försämrar deras funktion. Huden åldras och blir mer känslig för sol. Det som däremot ökar vår tolerans för sol är antioxidanter, så ja det som är bra för vår hälsa i allmänhet såsom färska grönsaker, bär, örter mm är även bra för att stärka vår soltolerans.

Tips fyra: Kosmetiskt är det bra att smörja sig med kallpressade oljor som även de är fulla med antioxidanter. De som funkar bra är t ex avokadoolja, mandelolja, tistelolja, kokosolja, olivolja mf. En bra naturkosmetisk kräm funkar också då de är gjorda på dessa bra oljor. Rent mineralpuder är också en fenomenal produkt. Utmärkt smink med naturlig solfaktor.

20140718_181823

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.