Nyårslöften som ger win-win

Nytt år, nya mål och löften. Mycket handlar om oss själva som individer och en önskan om att ta ansvar för vår hälsa, träna, äta bra, stressa mindre osv. Det är fantastiskt bra för månar vi om oss själva ger det även en mer-effekt på omgivningen runtomkring oss. Samma sak gäller även åt andra hållet, tar vi åtgärder som är bra för den yttre miljön förbättrar även det vår egen hälsa. Det blir ganska självklart om vi ser hur delarna i vår kropp kan representeras och jämföras med beståndsdelarna vår värd är skapad av. Det kan öka vår förståelse för samspelet mellan oss och biosfären (det tunna skikt runt jordens yta som innehåller liv).

En mycket intressant sak vi pratade om på min hudvårdsutbildning var just sambandet mellan vår kropps uppbyggnad och jordens uppbyggnad. Vi såg då att det finns tydliga likheter och att det är naturligt eftersom vi bor just på den här planeten.

Först lite basic info: Vår kropp är beroende av syre och passande nog är jorden omgiven av en syrerik atmosfär. Vår kropp består (bör bestå) av ca 70 % vatten. Ca 70 % av jordens yta är täckt av vatten, och vi har ett ständigt utbyte med jordens hydrosfär. Vår kropp består av olika mängd fett lika så gör jordens växtlighet och andra djur på den här planeten. Vi består även av andra vävnader och vätskor vilka motsvaras av jordens fasta hölje av t ex jordar, berg och sediment av olika slag vilket kallas litosfär.

Så med med sagt kan vi dra en massa paralleller. Förorenar vi haven kommer dessa gifter även drabba vattnet i din kropp. Luftburna ämnen från industrier, flygplan, bilar osv drar vi in i våra lungor. Petroliumämnen är lipofila, dvs de lagras i alla organismers fettvävnad, därför blir skadeeffekterna av dem väldigt långvariga. Till och med isbjörnarna som lever långt ifrån industrier och utsläpp har gifter i sin fettvävnad! Vi vet alla att det flyter runt en enorm ö av soppor i Stilla havet. Varje dag måste vackra stränder plockas rena från skräp som flutit i land under natten. Alla dessa ämnen som finns i detta sopberg tas upp av fåglar och andra djur som drabbas oerhört oförtjänt hårt av detta. Det går att fortsätta dra exempel, men vi förstår och vi vet. Det är enkelt. Vi måste bara bli påminda för vi ser bara det här berget när vi läser om det då och då.

Det du enklast kan påverka vad gäller din och vår allas hälsa är de små valen du gör varje dag. Vad innehåller din handtvål du har på handfatet t ex? Känner du dig verkligen ren om du tvättar dig med petroliumbaserade rengöringsmedel, syntetiska konserveringsämnen, hormonstörande ämnen som rinner rakt ner i handfatet och vidare ut i naturen. Nej reningsverken kan inte fånga upp alla ämnen! Det finns vettigare alternativ som ger dig både rena händer och renare samvete. Är det verkligen gott med glass som innehåller diverse konstgjorda syntetiska smakämnen, färgämnen, konserveringsmedel, konsistensgivare? Hur bra känns det att veta hur mycket jobb det är för din kropp att ta hand om alla dessa ämnen som den inte har någon som helst nytta av?! Lever och njurar får jobba hårt och fettlösliga gifter kan ansamlas i dina fettvävnader. Där kan de ställa till med allt från att belasta immunförsvaret, skapa värk och inflammationer och symtom som kan likna det vi kallar sjukdomar. När du tvättar bilen ute på grusplanen och låter alla medel rinna rakt ner i marken, hur rent känns det?

Granska mig om du vill och se att jag på inget sätt är perfekt, men jag har bestämt mig. Jag tänker inte lägga energi på att fundera och diskutera OM eller hur allvarliga miljö och klimatproblem vi har, utan väljer att gå den vägen jag tror leder till en positiv och hållbar utveckling. Jag inser förstås att jag aldrig kommer att nå fram till målet, inte mina barn heller. Som med alla målsättningar behövs en handlingsplan, motivation och drivkraft. Känslan av att bidra och prioritera ekologiska alternativ känns så viktigt att det är värt att avstå viss bekvämlighet och lägga tid och resurser på det. Istället för att argumentera om vad som är bäst av t ex ekologisk eller närodlat konstatera att båda  är bra och har sina olika fördelar. Dessutom är de båda bättre än varor som är både kemiskt besprutade och importerade.

Så satsar du på beach 2015, se till att hålla motivationen uppe. Ju fräschare hälsosammare val du gör på vägen desto cleanare, spirande och bättre framtid går vi alla tillmötes, win-win!

2015-01-03 14.56.35

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.