Dejt med Jupiter

Skrev ner en av mina flummigare dagdrömmar jag hade häromdagen och då blev det en lite REN & Skär mininovell:

Om vi skulle personifiera vår planet jorden, vår ”moder jord” till en tjej, vilka egenskaper skulle hon ha då? Mycket tålmodig skulle jag säga, väldigt osjälvisk, en som ger utan att kräva tillbaka. Otroligt vacker också!

Jag tror även hon skulle vara lite förbryllad över oss människor. Lite orolig för vår skull. Med tanke på allt hon varit med om, allt hon sett, känt och upplevt har hon oss veterligen aldrig varit med om något liknade det som hänt de senaste århundradena. Hon har sett flera arter av liv komma och gå men undrar om hon sett något så självdestruktivt som oss människor. Dinosaurierna dog ut, men de grävde inte sin egen grop utan lät troligen en meteorit göra det jobbet.

Låt säga att hon gick på dejt en kväll med Jupiter (det känns som en kille) och hon kände att hon ville få beklaga sig lite. Kanske skulle det  låta så här. ”Alltså de som bor på mig just nu, människorna, de är verkligen speciella, unika, de har så många egenskaper jag aldrig sett förut. De ser mig också, de ser vad jag kan ge till dom och jag vet att de verkligen uppskattar mig. Just nu är förutsättningarna och miljön perfekta för livet för människorna, biosfären runt mig passar dom så bra. Jag ser vad människor kan åstadkomma, vilka grejer de kan komma på, hur snabbt de förändrat sin livsstil. Jag vet att när de känner samhörighet och gemensam handlingskraft kan de skapa stora förändringar. Om de bara inser sitt eget gemensamma bästa, prioriterar och fokuserar på att må bra tillsammans med sin omgivning och sin biosfär som de är beroende av så kan de leva kvar på mig länge länge.

Om de inser att miljö och klimatfrågor handlar om deras egen överlevnad och inte om min överlevnad. Jag klarar mig, jag är en överlevare, jag har stått emot meteoriter, istider och jag har stått i brand.” Skulle hon välja en karaoke låt den kvällen blir det nog ”I will survive” med Gloria Gaynor.

Jupiter skulle efter att ha lyssnat tålmodigt hela kvällen känna sig väldigt frustrerad och som den kille han är vill ha ju komma med en lösning åt henne. Något enkelt och konkret: Han skulle titta skarpt på henne med sitt stora röda öga och säga att nu ber du dom att skärpa till sig, se om de kan hitta bättre förutsättningar någon annanstans, säg helt enkelt  ” Take it or leave it!”.

Ok, det är inte enkelt. Det är lätt att säga att vi måste göra något och de flesta av oss vill gärna göra något men vet inte vad riktigt. Jag tror vi måste måste lyfta fram och prata mer om att det här är viktigt att vi VILL att politiker ska prioritera frågan ännu högre.  Pratades löjligt lite om det innan senaste valet. Vi måste ändra invanda mönster både hos oss själva och i större system. Tänka miljöekonomiskt. Vi talar ofta om att vi uppskattar att få vara i naturen men måste inse att vi ALLTID är i naturen även om vi fjärmar oss genom vår livsstil. Jag tror inte vi behöver bo i grottor och sätta upp håret med benknotor för att vi och biosfären ska funka ihop. Vi är ju faktiskt så pass smarta att vi säkert kan komma på ett hållbart sätt att ha kvar både tvättmaskin och bilar. Ja och herregud hur klarade vi oss utan våra smartphones!

Vi älskar ju vår planet och hon är den enda vi har. Häromdagen hörde jag Alicia Keys låt Girl on fire på radion (det var den som satte igång drömmeriet) och då tänkte jag att om jorden haft ett soundtrack skulle den här passa dit. Otroligt stark låt som passar en stark tjej, donnan i det här solsystemet, men hon är även väldigt sårbar och hon är on fire.

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.