Go Wild

För några år sedan visade min mormor mig en gammal tidningsartikel. Den handlade om en sk klok gumma som bodde ute i skogen och hjälpte folk med diverse åkommor. Gumman visade sig vara min mormors farmor. Jag kände genast att det förklarade ett och annat.

Minns att när jag var kanske runt tio år snappade jag upp tips om bad med granskott och rosenblad från mammas damtidningar och därifrån har det sedan bara eskalerat kan man säga. Jag vet inte hur mycket kunskap om vilda växter min gamla släkting hade, vad jag förstår handlade hennes metoder snarare om att gå ett antal varv runt huset och typ spotta åt rätt håll. Kaffesump och tenn lär också varit inblandat, men oavsett placebo eller inte verkar det ha funkat eftersom hon fick besökare från hela landet och även från grannländerna. Lite häftigt ändå!

Den här årstiden när det verkligen grönskar överallt finns hur mycket vilt och vackert att gå ut och hämta om man vill. Man kan äta det, använda det i hudvård, dekorera med det osv.

Nyligen fick jag tips om ett nyhetsbrev där du prenumererar på info om vilka växter som är på gång och vad de kan användas till. Du kan gå in på www.dagsattplocka.se och registrera dig till att få nyhetsbrevet varje vecka. Jätte bra idé tycker jag.

Det kan vara ren bekvämlighet som gör att jag föredrar att plocka vilda växter framför att odla själv. Har du inte testat så gör det. Kan kännas galet att hacka ner lite maskrosblad bland ruccolan eller mixa i granskott i peston men oj vad bra det är! Nyttigt, gott, miljösmart plus att du måste ta dig ut för och hämta det också. Inte lika enkelt och tydligt som i mataffären dock, det finns ingen app över vilken gång du hittar brödet på, men du får lite fågelkvitter och dessutom om du har lika vild fantasi som jag kanske du kan förnimma närvaron av något skogsväsen bland trädstammar och granar. Oftast inte mer sagolikt än någon fågel som flaxat runt bland löven, men ibland är det kul att inte leta logiska förklaringar på ALLT.

gullvivamossigstockgröntvilt

 

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.