Den Naturliga Loo(gi)ken

Är inte detta logiskt så säg?

Att arbeta med holistiskt hudvård innebär massor med glädje för mig. För mig är det så logiskt att det inte ens vore tänkbart att jobba på något annat sätt.

Dock är inte alla andra lika övertygade. Det är bara att se statistiken över vilka produkter som säljer. Fortfarande står de ekologiska produkterna på en hylla för sig (minsta hyllan) och de produkter som är mineraloljebaserade (petrolium) och fulla med syntetiska parfymer och konserveringsmedel är normen.

Så klart om man väljer det som inte är normen blir man den som måste övertyga och ibland nästan försvara sig. Då gäller det att vara stark i sin övertygelse.

Nu är det då så här att jag personligen inte är direkt någon miljöaktivist och jag har ofantligt mycket att lära om vad jag kan göra bättre (som säkert många känner igen sig i upplever jag att ju mer man sätter sig in i något inser man hur mycket man inte vet). Jag försöker och vill gärna tro jag gör mitt bästa men jag är också bekväm av mig ibland.

Det område jag dock tycker mig ha riktigt bra koll på är hudvård. Därför när jag hör kommentarer om att någon inte ”tror” på ekologisk hudvård måste jag ta tio djupa andetag och påminna mig själv om att jag inte heller alltid haft den kunskap jag har idag. Annars skulle jag flyga i taket. Det brukar inte vara en fungerande taktik att få över folk på sin sida. Jag vill också förtydliga att det finns inga dumma frågor. Att inte veta är en sak men att tro sig veta utan någon närmare eftertanke är bara onödigt.

Jag tänker så här, att om inte produkter som enbart har ett innehåll av det som finns här på jordytan, som är förnyelsebart, lätt nedbrytbart i naturen efter användning. Inte har någon negativ påverkan på vår hälsa, djurens hälsa eller på naturen. Om dessa produkter som gett oss frisk och bra hy och hälsa under hela mänsklighetens historia funkar vad funkar då och vad är det för resultat man vill ha för att kunna säga att något fungerar?

Alternativet, petroliumolja och kemikalier fungerar iallafall inte om man har dom krav att inte försämra hälsa och miljö.

Absolut kan naturen ge oss en massa negativa reaktioner. Allt ”naturligt”är inte bra att förtära eller ha i hudvård. Allergiska reaktioner kan säkert fås av det mesta.  Kanske bör vi också fråga oss varför dessa reaktioner ökat så mycket de senare decenniumen. Samma decennium som användningen av de ”nya” kemikalietyngda produkterna helt tagit över marknaden. Vi har knappast mindre problem med eksem och torr hy idag än i början av 1900-talet Kemikalierna har även ökat i allt annat också, mat, kläder,  rengöringsmedel,  leksaker osv. Nya ämnen skapas hela tiden och inte ens kemisterna har koll på hur många som florerar numera.

Jag har en nära vän som för några år sen läste en bok jag tipsat om. Den blev droppen för henne och efter det började hon successivt testa och byta ut sina produkter i badrummet.  Största problemet för henne var att hon hade extremt känslig hud och reagerade på mer saker än hon tålde. En riktig inspirerande utmaning för mig! Det roliga var att hon var verkligen motiverad och gav inte upp fast hon kunde få utslag som kliade i flera dagar och säkerligen hade fått de flesta andra att gå tillbaka till de gamla produkterna som ”funkade”. Vi kämpade på gjorde produkter från grunden och använde så rena grejer som möjligt. En olja i taget,  sen kanske en eterisk olja osv. Så småningom började hon kunna använda fler och fler av de färdiga ekologiska produkterna på marknaden. Hon började också blogga om sina upplevelser och testandet av produkter på www.bilboblueeyes.se. Min kompis hade även flera matallergier däribland gluten. Det roliga är att numera tål hon flera oljor, eteriska oljor och andra ingredienser som inte fungerade i början av testandet. Dessutom har flera matallergier också blivit bättre. Det är helt fantastiskt. Hon hittade nya hudvårdsprodukter som funkade OCH hennes val vad gäller mat utökades.  Thats holistic!

20140420_113207_resized20140420_112844_resized20140420_104359_resized

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.