Procenten i Påsk

Jag ska inte dra något skämt om att jag drar till Blåkulla på torsdag. Det är ändå så uppenbart att om jag levt för femhundra år sedan hade jag definitivt blivit bränd på bål. Puhu tack och lov för 2000-talet!

Dags att köpa hem lite godis till eventuella små påskkärringar som tittar förbi på torsdag. När det gäller godis är det egentligen bara choklad jag gillar. Men då GILLAR jag verkligen choklad, lite väl mycket. Min taktik har varit att hålla mig till så mörk choklad som möjligt. Åt bara 70 % länge men det finns SÅ många goda sorter. Tänkte att jag går över till 85 procentiga varianter och kanske blir nöjd på lite mindre mängd. Nope, hittade sorter som t o m var godare än de 70 procentiga jag ätit innan. Ok, så nu är jag uppe på choklad med över 90 % kakaohalt! Jo först upplevde jag att en till två rutor var tillräckligt, men nä inte i längden. Smaklökarna ställer typ om sig så nu är de också ”jätte” goda. Däremot upplever jag att vissa 70 procentiga numera smakar som mjölkchoklad och är alldeles för söta!

Ja ja (jag vet, lite knäpp är jag) ska nog acceptera denna ”last”, får helt enkelt säga till mig själv på skarpen att sluta äta om det behövs.

Nu förstår jag mycket väl att mitt ”problem” kan låta provocerande för någon som har svårt att passera förbi lösgodiset på väg till kassan utan att plocka på sig några skopor. Tro mig, I have been there, och vet mycket väl hur beroendeframkallande socker kan vara. Numera är det inga problem att gå förbi där, men jag har aldrig gett mig själv några förbud. Vill jag äta sånt godis någon gång så fine. Men successivt har mitt behov minskat och fasats ut och jag vill väldigt sällan göra det. Eftersom jag äter väldigt lite socker i kosten i övrigt och inga raffinerade kolhydrater är t ex jordgubbar väldigt söta för mig, inte sura som för många andra.

Tänkte avrunda med några chokladtips till påsken. Procenten får ni välja själva. Kolla dock gärna på innehållsförteckningen att den är så ren som möjligt, bra choklad behöver bara innehålla 3-4 ingredienser: Kakaomassa, kakaosmör, socker och ev äkta vanilj (inte vanillin).

Gör t ex egna chokladbräck genom att smälta din choklad i vattenbad och bre ut den på ett bakplåtspapper. Därefter kan man toppa med t ex lakritspulver eller kryddor som kardemumma, ingefära, kanel. En annan god variant är att blanda någon droppe eteriskolja av pepparmynta eller japanmynta i den smälta chokladen så blir det mintchoklad. Det går även att toppa med bär (goji, tranbär, mullbär osv) och/eller hackade nötter och frön, hampafrön, kokosflingor, sesamfrön osv. Förvara i kylen. Hur enkelt som helst, ät och njut! Du är ju ändå ledig så då hinner du röra på dig lite extra också 😉

påsk

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.