Verksamma växter – mer eller mindre

En liten växt, ett blad, ett skott eller en blomma innehåller i sig själv en enorm mängd olika ämnen och beståndsdelar. I modern hudvård och inom läkemedelsindustrin letas det ständigt efter just specifika ämnen i växter som kan utvinnas och koncentreras för att förstärka och ge ökat resultat. Sedan vill man kunna ”kopiera ämnet” för att tillverka det syntetiskt och billigare. Då blir även ämnet exakt likadant hela tiden. Ett naturligt ämne påverkas  av t ex jordmån, väder och vind, sol under uppväxten.

Tänk dig en vacker solros. Den blir just en solros för att den är summan av alla sina delar. På samma sätt är du just du.

Det finns ett ämne i t ex rödklöver som heter coumarin. Vid extrem överdosering kan detta ämne ge en blodtunnande effekt. Dock är risken att du sätter i dig så mycket rödklöver inte särskilt stor. Rödklöver är visserligen gott, men man ska nog vara en kossa för att uppskatta dessa mängder. Tänk dock att det går att hitta något ämne i de flesta växter som på något sätt kan vara skadligt för oss i för stora mängder. På detta sätt kan det skapa kvällstidningsrubriker och folk blir rädda för t ex örtmedicin (samtidigt som det ofta påtalas som overksamt). Det vill säga det är både farligt och det funkar inte!?

Läkemedelsindustrin vill just utvinna verksamma ämnen för att de vill kunna ge exakta doseringar. Det verkar ju logiskt, problemet är att det går faktiskt inte. Eftersom vi människor som medicinerna tillverkas för är så pass olika. Vi är kvinnor, män, barn, unga, gamla, har väldigt olika hälsotillstånd, livsstilar, sovvanor, matvanor osv. Allt detta påverkar hur medicinerna påverkar oss och det går därför aldrig att ge en exakt passande dos. Vi kommer alltid att behöva chansa lite, till och från.

De specifika ämnena som utvinns ur växter för sina specifika förmågor kan även ändra sin förmåga när de står ensamma på egen hand utan att vara en del i samanhanget i växten de kommer ifrån. En hudkräm blir ofta inte bättre för att innehållsförteckningen är väldigt lång. Snarare tvärtom. Innehåller hudoljan t ex avocadoolja så finns redan i denna olja (som i sig är en del av en frukt) hundratals ämnen som tillsammans ger avocadolojan sina fina egenskaper.

En ört eller växt innehåller bla följande ämnen (dessa ämnen kan i sin tur delas upp i ytterligare delar): Kolhydrater, protein, fett, vitaminer, mineraler, fibrer, slemämnen, glykosider, saponiner, bitterämnen, garvämnen, alkaloider, flavoner, eteriska oljor osv.

IMAG0536

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.