Ego ger eko…

Att bry sig om sitt eget välmående och hälsa, att prioritera och ”ta” tid för egen träning är en bra investering, det håller nog de flesta med om. Även om jag också vet att det är superbra och i stort sätt ett måste för mig har jag ibland fått ett sting av dåligt samvete. Va, varför då!? Jo ibland känns det lite ego. Jag prioriterar att lägga pengar på bra mat och jag ser till att ta/få tid att träna. Även om uppfattningen att detta är viktigt delas av de runt omkring mig är det ändå jag (troligen pga mitt intresse och jobb) som pushar på och tycker detta är extra viktigt. Det är även jag som har lättast att leva med och acceptera de avkall på andra saker som dessa prioriteringar medför.

Jag ska erkänna en sak och det är att mitt jobb med hudvård även är en förtäckning av många andra saker som engagerar mig. Det är hälsa/friskvård, mat/näring, miljö/ekologi och säkert något mer…

Just miljö och ekologi är ett område som jag känner mer och mer för. Det känns stort och ibland väldigt övermäktigt. Kanske i samband med detta blev känslan av att varför bryr jag mig så mycket om mig själv när männskligheten sabbar för oss själva genom att inte ta ansvar och leva med naturen istället för att rubba de naturliga ekologiska systemen.

Fast jag inser eller anser att för att engagera och bry sig om det stora är det faktiskt en förutsättning att först ta ansvar och bry sig om den miljön och hälsan i och runtomkring oss i vår alldeleles egna närhet. Om jag bryr mig om vad det jag stoppar i mig gör med min egen hälsa tror jag även att medvetenheten ökar om vad maten gör med miljön och hälsan hos de som producerat maten och med naturen och livet som påverkas i anslutnig av framställningen. Att starta med sig själv är nästan en förutsättning. Det kan kännas ego att man vid en nödsituation på ett flygplan först ska sätta på sig själv syremasken innan du hjälper någon annan. Men hur hjälper du någon annan om du själv ligger avsvimmad i mellangången på planet?

Hur motiverar och inspirerar du dina barn om du enbart lägger tid på deras träning och kör runt dem och hejar på om du sedan inte hinner eller orkar åka iväg och träna något själv? Vilken uppfattnig om träning får de då? Att motion är något man gör som ung och sen lägger av med efter 30? Varför tränar/idrottar man? För att bli proffs och tjäna pengar? Ja det vore ju kul, men största vinsten är om de kan inse att fysisk aktivitet är en förutsättning för att öka chansen att må bra och få vara frisk.

Spring och gå runt i skogen och känn hur bra det känns. Testa att fråga skogen hur den mår och hur du kan ge något tillbaka. Give and take, ego ger eko…

Vår livboj

Vår livboj

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.