Antropocen – människan styr

På jullovet var vi och såg en utställning på Upplandsmuseet som heter ”Vår tid på jorden” med fotografier av Mattias Klum. Den utställningen och boken med samma namn är något jag VERKLIGEN rekommenderar. Ännu har jag inte hunnit läsa hela boken men jag får ett väldigt gott intryck hittills. För det första är den i grunden optimistisk, bilderna visar på både det vackra och sköra vi vill bevara och det fruktansvärda grymma vi utsätter planetens resurser och liv för.

Vi är nu inne i en ny geologisk tidsålder som kallas Antropocen (anthro=människan) där vi människor sitter i förarsätet och där vi utgör den huvudsakliga drivkraften för förändringar av förutsättningarna för liv på jorden. Det är stort! Vi måste med andra ord bara bestämma oss vilken framtid vi vill se.

För att citera ett stycke ur boken: ”vi har intelligensen, kreativiteten, det tekniska kunnandet och makten att styra bort från en katastrofal framtid. Mänskligheten står inför stora utmaningar, men vi kan klara dem. Det är ingen utopi; det är en uppnåelig dröm.”

Om du är nere på stan, ta dig tid att kika in på museet eller titta i boken om du är på REN & Skär, vi behöver bli påminda lite då och då. Här är en länk till info om utställningen – Vår tid på jorden.

2013-11-17 14.11.2120140102_15472120140106_152914

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.