Tack men nej tack!

Om du blir bjuden på något som du vet inte är bra för dig att äta. Vem har du mest svårt att övertyga om att du ska hoppa över erbjudandet? Dig själv eller den som i all välmening vill ge dig t ex ”nygräddade” syntetiskt färg och smaksatta lussebullar från kiosken på hörnet?

Jag har själv ”skadat” min hjärna genom att läsa för mycket om hälsa, näring och hur vår kropp fungerar. Även om jag helst läser om sånt som är bra för oss har jag även läst och snappat upp en hel del om saker som faktiskt är skadliga och bryter ner och skapar ohälsa i vår kropp och dess celler. Eftersom jag dessutom inte kan låta bli att läsa innehållsförteckningar får jag direkt upp en röd varningsflagga i min hjärna om jag läser att produkten innehåller något jag vet att jag inte vill ha i min kropp. Då kan jag utan att det krävs någon som helst självdisciplin lägga tillbaka varan på hyllan igen. Jätte skönt och jätte enkelt. Med detta påstår jag INTE att inte även jag är ”slav” under vår överlevnadshjärna som vill ha sötsaker, MEN att jag medvetet kan välja ett bättre alternativ i det läget.

Däremot vill man ju vara ”snäll” och då känns det ibland oartigt att tacka nej till något andra vill vara snälla och ge till en. Då är problemet ett annat. Att övertyga sig själv är en sak och att övertyga andra en annan. Vi tror ofta att det är provocerande att avstå när inte andra gör det, som det klassiska fikarumsscenariot där den som plötsligt tackar nej till kanelbullen krävs på en förklaring. Jag har sällan detta problem numera eftersom de som känner mig vet att jag är en sån där ”konstig” tjej som helst äter groddar, sallad och mörk choklad 🙂

Jag gillar som sagt hellre att prata om det positiva. Om någon vill äta bättre brukar det löna sig att börja med att lägga till saker som ökar hälsan som mer färska grönsaker och örter t ex som gör oss mindre sura i kroppen (pH-balansen) istället för att bara tänka på vad vi inte får äta. Dock för att kunna göra bra val kan det vara bra att känna till vissa ämnen och processer som gör maten sämre för oss. Att inte vilja äta svartbränd mat kan ju vara bra till exempel. Eller att tycka att det ändå är lite ofräscht med friterad snabbmat flera gånger i veckan.

Somliga säger att de inte vill läsa böcker om tillsatser o dyl med argumentet att ”det skulle bli så jobbigt, för då skulle de inte kunna äta någonting!”. Jag förstår att de inte menar ordagrant vad de säger och jag förstår vad de menar. Dock måste jag säga att just vetskap och kunskap är bästa sättet att motivera dig. Kan du dessutom skapa en stark olustkänsla av att inte vilja göra vissa saker eller i andra fall tvärtom, skapa dig en stark tydlig känsla av att vilja göra saker som är bra, då behöver du till slut inte motivera dig själv. Du gör bra val utan att behöva kämpa.

Frågan är: VILL du bli motiverad?

20131111_121349

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.