På djupet

2013-05-14 14.08.42 Ibland måste man skratta fast det egentligen inte är roligt, bara dumt. Jag har sett flera exempel på reklam för olika hudkrämer och duschtvålar där de stolt påstår att produkten tillför huden näring ”på djupet”. Efter ordet ”djupet” följer en liten stjärna* och vid den kan man läsa (i väldigt liten text) vad som menas med ”på djupet”, nämligen ”stratum corneum”.

Stratum corneum är det allra översta lagret på huden även kallat ”fettsyramanteln”.  Stratum corneum är ett väldigt viktigt skydd för oss människor. Dock är det just ett skyddslager och består rent konkret av döda hudceller, svett och talg. Det är vårt yttre skydd mot microorganismer och det hjälper oss att hålla en bra vätskebalans i kroppen mm. pH-värdet på hudens ytan bör ligga på 5,5 dvs något surt. Många hudvårdsprodukter har ett mycket högre pH-värde (ofta basiska) vilket rubbar pH-balansen och funktionen i vårt viktiga ”hudskydd”.

Nedan har jag ritat en mycket enkel skiss (googla för bättre bilder) av hudens olika lager. Att ”få ner” ett ämne i Stratum corneum är inte vad jag skulle påstå vara ”på djupet” i huden. Det positiva i det hela är att med tanke på innehållet i reklamernas produkter är det lika bra att de håller sig uppe på stratum corneum. Hoppas snarare de inte kan ta sig ner längre! 2013-10-23 16.53.52

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.