Hemmagjord hudkräm

Självklart tror jag huden gillar hemlagat allra allra mest. Jag tänkte dela med mig av hur du enkelt svänger ihop en näringsrik kräm hemma i köket, nästan lätt som en plätt. Jag utgår ofta från ett basrecept och utifrån det kan man göra egna varianter i nästintill det oändliga.

Basen är:

1 dl olja/fett

1 dl hydrolat

ca 10 gram bivax (förutom sina hudvårdande egenskaper så fungerar även bivaxet som emulgatorn som gör att fettet bider sig med vattnet)

Eterisk olja ca 5-10 droppar.

Den senaste varianten jag gjorde var med mycket avokadoolja. Det är en fin olja för att få fukten att bindas kvar bra i huden. Jag tog ca 2/3 avokadoolja och nästan 1/3 mandelolja + 1 msk sheasmörsfett, totalt 1 dl olja/fett. Blanda oljorna och fettet i en skål över ett vattenbad och bryt ner bivaxet i oljan. Vispa tills bivaxet är helt upplöst i oljan och fettet.

Häll hydrolatet i en annan skål och sätt det i ett separat vattenbad tills det har samma temperatur som oljorna. Då kan du hälla på hydrolatet och vispa utav bara den!! Riktigt ordentlig träning(svärk) kan det bli om du vispar för hand. Jag önskar att jag hade samma snits på att vispa med vänster hand som höger. Jag använde roshydrolat som bl a har en lugnande effekt på huden, t ex vid rödhet i huden. Obs, i webbshopen kallas hydrolater även t ex rosenblomsvatten och finns under kategorierna ”Råvaror för hudvård” och ”ansiktsvatten”.

Medan du vispar kan du ev sätta ner skålen i lite kallt vatten för att kyla ner lite fortare. Tillsätt eteriska oljorna och vispa igen. I varianten jag gjorde tog jag geranium som är rengörande och hormonbalanserande och olibanum som bl a har egenskaper som kan hjälpa vid torr och åldrad hud. Häll upp i burkar och skruva på locken. Klart!

Använd på kroppen, ansiktet, händer, fötter…ja var du vill. Hållbarheten är upp till ca 3 månader. Tänk färskvara. Se till att använda upp din fina kräm, gör inte för stora mängder i taget.

IMAG0394

 

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.