Får man finnar av choklad?

Den klassiska frågan – får man finnar av choklad?

Svaret är: Ja och nej.  Beror på

– Mängden du konsumerar.

– Vilken typ av choklad du äter.

Hur stor procent av chokladen är fett och vilken typ av fett är det och hur har fettet behandlats? Mycket mättade fetter från mejeriprodukter, eller härdade transformerade vegetabiliska fetter är inget huden mår bra av i stora mängder. Lite rent kakaofett däremot funkar fint både i chokladkakan eller t ex läppceratet.

Kakao i sig anses ju dessutom vara en riktig superfood. Choklad med en kakaohalt på 70 % har ett sk Orac-värde på 13 120. Rent kakaopulver och rå kakao har dessutom ett ännu högre värde, när jag googlar på det hittar jag uppgifter på uppemot 30 000!? Orac-värde är enkelt förklarat ett mått på livsmedlets förmåga att skydda mot fria syreradikaler.  Det handlar om mängden och potentialen i antioxidanterna i födoämnet mätt på 100 g. Som jämförelse har antioxidantbomben granatäpple ett orac-värde på 3307.

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.