Ljuvliga oljor

Mat för huden

När jag skulle rubriksätta det här inlägget började jag försöka mig på lite olika ordvitsar som: Rätt fett vinner lätt, fett bra, fett på rätt sätt osv men jag fick inte till det riktigt så det fick bli ”Ljuvliga oljor” tillslut.

Bra fetter är avgörande för att många funktioner i kroppen ska kunna fungera, och det måste vara ”rätt” fett.  Dessutom måste det ”rätta” fettet ha hanterats på rätt sätt så att vi inte förstör det på vägen.

Många fetter tål att värmas upp (ej bränn-

Grön pesto

as vid) utan att bli skadliga för oss och passar bra att använda i matlagning, som t ex olivolja, kokosfett, rapsolja. Tänk dock på att många näringsämnen går förlorade vid uppvärminingen.

Se till att få i dig oprocessade fetter varje dag, oljor, frön, och nötter. Enklaste sättet är att göra en salladsdressing, allra enklaste: olja, citron, salt och peppar. Roligare är en gremolata; hacka eller mixa valfria färska och torkade örter med en bra olja, citron, ev vitlök och kapris, använd som salladsdressing och om du gör den tjockare kan du ha den på bröd eller som tillbehör till maten. Örterna är dessutom bra för matsmältningen och basbildande (minskar försurning i kroppen vilket är positivt på hälsan). En hemmagjord pesto är också ett suveränt sätt att få i sig bra fetter och mycket grönt, gör en variant med blötlagda ekologisk mandlar, solrosfrön, ruccola, basilika, lagrad parmesan eller västerbotten, vitlök, och allt möjligt annat som du eller någon annan i familjen behöver få i sig (röror är bra sätt att maskera nyttigheter i som kanske inte är så roliga att äta som de är).

Kunskapen och intresset för näringsrik mat tycker jag finns hos många idag och det är verkligen roligt, men om vi ser på näring och  ”rätt” fett ur ett hudvårdsperspektiv… Skulle du kunna tänka dig att ta det fettet som du har i badrummet och hälla ner det i din pesto?

Den ”fina” barnoljan som man blir så mjuk och len av? Tror inte det eller hur? Men du ”äter” den genom huden (minst 60 procent av det du smörjer på tar huden upp).

Varför tror vi att den neutrala, doftlösa, smaklösa, färglösa oljan i badrummet är bättre för vår hud än en med doft, smak, färg och som dessutom har sin näring intakt? Varför ger vi huden så näringsfattig mat?

Jag inledde med att nämna fettets viktiga betydelse för funktioner i kroppen, vi spinner vidare på det. Runt varje cell i kroppen finns ett membran. Detta membran är för cellen vad vår yttre hud är för hela oss. Genom detta membran sker ett utbyta av ämnen in och ut i cellen. Denna ”cellhud” stärks och är delvis uppbyggt av essentiella fetter, vilka vi måste få i oss utifrån, via kosten och via vår hudvård (?!). Om vårt intag av kemiskt processade, manipulerade och för kroppen oigenkännliga fetter är för stort kan det påverkar vår hälsa i allra högsta grad. En yttre hud som ständigt matas med petroliumfett kan förlora sin förmåga att upprätthålla sin funktion. Detsamma gäller då ett cellmembran som kommer i kontakt med för mycket ”skräpfett”.

Här kommer ett tips på hur du kan få i dig och barnen bra fetter genom att göra eget godis. Om du tänkt göra ischoklad till advent kan jag starkt rekommendera dig att köpa ekologiskt rawfood kokosfett (finns bland ekogrejer i större matvarubutiker, eller hälsokosten) och smällt det i vattenbad med en bra choklad. Om du vill kan du ha i lite kardemumma eller lakritspulver. Kallpressat kokosfett innehåller bl a laurinsyra vilken är bakteriehämmande och kan dessutom bidra till en bättre mag- och tarmhälsa.

Toppen! Nu finns verkligen ingen ursäkt att inte äta julgodis (kalorifritt är det förstås inte tyvär).

Lämna en kommentar

*

Kontroll * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.